Ελληνικοί θησαυροί που βρέθηκαν στην Κροατία.
Για πρώτη φορά συγκεντρώνονται όλα τα αρχαία ελληνικά αγάλματα και τα ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στο έδαφος της Κροατίας, ώστε να εκτεθούν από τις 14 Οκτωβρίου στο Ζάγκρεμπ.
Για πρώτη φορά συγκεντρώνονται όλα τα αρχαία ελληνικά αγάλματα και τα ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στο έδαφος της Κροατίας, ώστε να εκτεθούν από τις 14 Οκτωβρίου στο Ζάγκρεμπ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της κροατικής εφημερίδας «Vecernji List», το μουσείο του Ζάγκρεμπ, «Klovicevi Dvori», που θα φιλοξενήσει τα αρχαία ελληνικά ευρήματα, θα παρουσιάσει ακόμα αντικείμενα από 33 κροατικά μουσεία και ιδιωτικές συλλογές, από την Ιστρια έως το Ντουμπρόβνικ, τα νησιά Χβαρ που είχαν παίξει σημαντικό ρόλο στην ελληνική ναυσιπλοΐα από τα προϊστορικά χρόνια, Βις, Κόρτσουλα κ.ά.
Μεταξύ των πιο εντυπωσιακών εκθεμάτων αναφέρονται η χάλκινη κεφαλή της Αρτέμιδος και το άγαλμα του Αποξυόμενου που έχει ήδη εκτεθεί στη Φλωρεντία.
Ο χάλκινος Αποξυόμενος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα δείγματα αρχαίας ελληνικής γλυπτικής κι ένα από τα σπουδαιότερα αρχαιολογικά ευρήματα της Κροατίας.
Παριστάνει έναν Ελληνα αθλητή στο τέλος ενός αγώνα να καθαρίζεται με τη στλεγγίδα, ένα εργαλείο που χρησίμευε στο να απομακρύνουν οι αθλητές τις βρωμιές που είχαν συγκεντρωθεί πάνω από το λάδι με το οποίο έχει αλειφθεί.
Ο Αποξυόμενος βρέθηκε έπειτα από 2.000 χρόνια στον βυθό της θάλασσας κοντά στην περιοχή Λουσίνι, το 1999.
Ο Βέλγος τουρίστας Ρενέ Βουτέρς ανακάλυψε το γλυπτό του νεαρού αθλητή, ύψους 1,90 μ., ανάμεσα σε βράχια, σε βάθος 45 μ. και το δήλωσε στις Αρχές.
Υστερα ανέλαβε το υπουργείο Πολιτισμού, που συντόνισε επιχείρηση ανέλκυσης του αγάλματος στην επιφάνεια.
Οι υπεύθυνοι για την αποκατάσταση του αγάλματος (το Κροατικό Ινστιτούτο Συντήρησης και Φλωρεντίνικο Εργαστήριο Σκληρού Λίθου) χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για να επιδιορθώσουν το άγαλμα, το κεφάλι και το σώμα του οποίου είχαν χωριστεί με τους αιώνες.
Μάλιστα εγκατέστησαν εσωτερικό σύστημα υποστήριξης για να μπορεί να στέκεται όρθιο.
Ειδικοί χρονολογούν τον Κροάτη Αποξυόμενο στον 1ο αιώνα μ.Χ. Τότε τα ρωμαϊκά πλοία μετέφεραν λάφυρα από την Ελλάδα στη Δύση, που τα αγόραζαν πλούσιοι για να κοσμούν τις επαύλεις τους.
O χάλκινος Αποξυόμενος είναι πιο κοντά στο πρωτότυπο (4ος αι. π.Χ.) του Λυσίππου από οποιοδήποτε αντίγραφο του περίφημου πρωτοτύπου έχει σωθεί.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22784&subid=2&pubid=25360954
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου